Geschiedenis

Het merk Tekno spreekt al decennia lang veel mensen tot de verbeelding. Begonnen in 1928 in een
souterrain in Kopenhagen is het uitgegroeid tot een volwaardige en wereldwijd gerespecteerd fabrikant
van miniatuurmodellen. Hieronder leest u in tijdsetappes de geschiedenis van een merk dat vanwege zijn uitzonderlijke kwaliteit al lang niet meer is weg te denken uit de miniatuurmodelindustrie.

 

1928 - Het ontstaan van het merk Tekno

De wieg van ´Tekno Dansk Legetojs Industri´ staat in een souterrain van een woning in het Deense plaatsje Vanlose, nabij Kopenhagen. Hier wordt op 1 september 1928 onder zeer eenvoudige omstandigheden het nu wereldberoemde Tekno opgestart. Oprichter en enige  personeelslid op dat moment is de heer A.Siegumfeldt. Als loodgieter runt hij een eigen bedrijf, Siegumfeldt heeft echter ambities in de speelgoedindustrie. Hij besluit zijn onderneming te verkopen en stort zich vol overgave op de verkoop van blikken miniatuurmodellen.

Denemarken importeert  rond de dertiger jaren al veel speelgoed vanuit Duitsland, op dat moment de onbetwistbare marktleider. Vanuit Denemarken de concurrentie aangaan lijkt op het eerste gezicht dan ook een kansloze missie. Althans, dat is de mening van de omgeving van de heer Siegumfeldt. Het ontmoedigt hem echter niet. Siegumfeldt gaat de strijd aan en... met succes!

 

1974 - Een nieuw begin voor Tekno

In 1974 verhuist Tekno Denmark naar Nederland als Tekno Toys. Eén van de eerste beslissingen van het Nederlandse management van Tekno Toys is om zich te specialiseren in de productie van alleen vrachtwagenminiaturen. Een verstandig besluit. Tekno Toys wint snel weer aan populariteit. In 1989 vervalt het woordje 'Toys' in de naam. Door de uitstekende kwaliteit en het prijsniveau vervalt immers de associatie met speelgoed.

Waar Tekno in 1974 begon met de Scania LB(S) en L(S) 110 en de Volvo F89 met slechts 2 opleggers (huif en container) of als huifcombi, bestaat de collectie enige jaren later uit 5 merken: Scania, Volvo, DAF, Mercedes-Benz en MAN. Klanten hebben bij Tekno inmiddels ook de keuze uit meer dan 20 (!) verschillende opleggers of aanhangers.

 

 

Heden - Tekno blijft groeien en vooruitstrevend

In 2003 opent het bedrijf zijn eigen museum met daarin duizenden oude en nieuwe modellen. Het is een schot in de roos. Sinds de opening van het museum hebben talloze bezoekers letterlijk kennis genomen van de geschiedenis van een merk met een voor velen welhaast magische klank: Tekno.

Sinds 2006 organiseert Tekno het jaarlijks terugkomende Tekno Event. Een eendaags evenement waar duizenden mensen elk jaar weer op afkomen. Met elk jaar maar liefst minimaal 100 trucks die op het Event verschijnen, waar Tekno al eerder een eigen miniatuurmodel van heeft uitgebracht of nog gaat uitbrengen. Buiten de aanwezige trucks biedt Tekno deze dag een grote variatie producten aan voor de verzamelaars. Elk jaar weer een succes dag volgens vele bezoekers!

Tekno is nu  één van Europa's meest vooraanstaande leveranciers van miniatuurtrucks. Tekno heeft al voor veel bekende bedrijven en organisaties modellen op schaal van originele en bestaande vrachtwagens gebouwd. De kracht van Tekno is dat we doorgaan waar anderen ophouden...

 
Tekno Nieuws
Handmodel GussAS
01-11-2018

Handmodel GussAS:
...

»Lees meer
Job Event
18-10-2018

Job Event voor werkzoekenden in de transport of
...

»Lees meer
Museum gesloten op 29-09-2018
28-09-2018

I.V.M. een besloten feest is ons museum op 29-
...

»Lees meer
Tekno 90 jaar!
24-08-2018

Save the date!

...

»Lees meer
De Volvo FH 25 Year Special Edition
13-07-2018

Dit jaar bestaat de Volvo FH 25 jaar. Om dit j
...

»Lees meer