De klassieke Scania 142 V8 van M.J. de Wilde uit 1987

De klassieke Scania 142 V8 van M.J. de Wilde uit 1987

De klassieke Scania 142 V8 van M.J. de Wilde uit 1987

Kort na de eeuwwisseling, in 1910 om precies te zijn, werd M.J. de Wilde Transport opgericht door Jan de Wilde. Met één paard en wagen werden ladingen fruit, groente en vee naar veilingen in en om Westland vervoerd. Zo’n 12 jaar na oprichting ging Jan de Wilde over op een ander soort pk, oftewel de paarden werden verruild voor de eerst auto met laadbak, een Chevrolet.
 
Deze Scania 142 V8 trotseerde de weg voor het eerst in 1987. Onder het motto ‘Vervoer door heel Europa’ reed deze vrachtwagen destijds heel Europa door: van Frankrijk, Spanje en Italië tot aan het Oostblok, voormalig Sovjet-Unie en de Balkan landen.
 
In 2006 is het bedrijf opgeheven, maar deze rijke historie is niet in de vergetelheid geraakt. In tegendeel zelfs; het vierde model dat Tekno van M.J. de Wilde heeft vervaardigd op schaal is nu te reserveren in de webshop.

 

‘Jan de Wilde en zijn Adriana Brederoo vormden een aardig paartje.
Zij kochten omstreeks 1910 om de kost te verdienen een prachtig paardje.
Het bedrijf werd door vader Jan en zoon Rien later gemotoriseerd
en het rijden op de vrachtwagen ge(stimu)leerd.
Door met de tijd mee te gaan, verdiende iedereen aardig wat duiten
en kende menigeen DE WILDE op de wegen in Europa en daarbuiten!’

 
- Cees de Wilde*, als eerbetoon aan oprichter ‘opa Jan’

* Eén van de vier zonen die het bedrijf in 1972 samen met broers Jan, Aad en Renée als derde generatie overnam van Rien de Wilde, opvolger van Jan de Wilde.Copyright Tekno B.V. 2021